In deze maandelijkse digitale nieuwsbrief lichten we drie activiteiten en artikelen van de afgelopen maand uit die voor u interessant en relevant kunnen zijn. Indien u geen prijs op onze nieuwsbrief stelt kunt u zich onderaan deze nieuwsbrief afmelden. Voor een totaaloverzicht van alle activiteiten, rapporten, artikelen etc. kunt u natuurlijk altijd terecht op onze website, www.waddenacademie.nl    

1. Waddenzee verliest kraamkamerfunctie voor meerdere soorten platvissen  Op 13 januari verscheen in de Leeuwarder Courant in de rubriek WadWeten een artikel van Wouter Hoving. De Waddenzee was altijd een kraamkamer voor platvissen. Uit onderzoek door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research blijkt dat die functie in toenemende mate door andere plekken wordt overgenomen.

Lees het artikel:    

2. Afscheidscollege Kees Bastmeijer ‘Grenzen aan geknoei’

 

Op 19 januari hield Kees Bastmeijer, portefeuillehouder Natuur en Recht bij de Waddenacademie,  zijn afscheidscollege als hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht aan de Universiteit Tilburg. Hij pleit voor een einde aan de praktijk van overheden en bedrijven om het natuurbeschermingsrecht creatief uit te leggen en toe te passen voor sociaaleconomische belangen, waardoor natuurdoelen niet gehaald worden. Het college is terug te kijken.

Lees meer:  

3. Denk vanuit de Waddenzee zelf, dan laat natuurherstel niet lang op zich wachten 

 

Op 31 januari verscheen in de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen, een artikel van Wim Schoorlemmer, voormalig deelprogrammamanager van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). Het onlangs beëindigde Programma heeft veel goeds gebracht. Maar een duurzaam gebruik en een dynamische, veerkrachtige en rijke natuur zijn nog niet bereikt. Er is nog werk aan de winkel, schrijft Wim Schoorlemmer.
Deprecated: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 417 Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 489