In deze maandelijkse digitale nieuwsbrief lichten we drie activiteiten en artikelen van de afgelopen maand uit die voor u interessant en relevant kunnen zijn. Indien u geen prijs op onze nieuwsbrief stelt kunt u zich onderaan deze nieuwsbrief afmelden. Voor een totaaloverzicht van alle activiteiten, rapporten, artikelen etc. kunt u natuurlijk altijd terecht op onze website, www.waddenacademie.nl  

1. Opinieartikel: Een zoetwaterstrategie moet het pootgoed langs de Waddenkust van hoog niveau houden  Op 2 september verscheen in de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen,  een opinieartikel van Tineke de Vries, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. De kuststrook langs de Waddenzee is een kraamkamer voor de aardappelteelt wereldwijd, maar door verzilting en klimaatverandering staat de teelt onder druk. Een nieuw op te stellen zoetwaterstrategie moet misoogsten in de toekomst voorkomen, aldus De Vries.

Lees hier het volledige artikel  


2. Jouke van Dijk koninklijk onderscheiden  Op 15 september is Jouke van Dijk, van december 2008 tot 1 januari 2021 portefeuillehouder Economie en van 1 augustus 2012 tot 1 januari 2021 tevens directeur van de Waddenacademie, koninklijk onderscheiden. Dit vond plaats tijdens zijn afscheidscollege als hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse en voorzitter van de vakgroep Economische Geografie aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft hem de versierselen opgespeld. Van Dijk is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Lees hier de toelichting.      

3. Waddenacademie brengt quickscan over bronnen en gevolgen plasticvervuiling in de Waddenzee uit  

 

Op 17 september, World Cleanup Day, bracht de Waddenacademie de quickscan “Plastic in de Waddenzee: probleemverkenning en mogelijke oplossingsstrategieën” uit. De quickscan, uitgevoerd door Bram van Duinen, is een eerste (en zeker niet complete) analyse van de plastic problematiek in de Waddenzee. Doel van de quickscan is het leveren van een bijdrage aan de discussie over de meest effectieve en efficiënte oplossingsstrategieën om plasticvervuiling in het Waddengebied te voorkomen en te verminderen, met inzet van middelen vanuit het Waddenfonds en het Investeringskader Waddengebied.

Lees hier de quickscan.    
Deprecated: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 417 Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 489