We werken hard aan de verdere ontwikkeling van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van onze mijlpalen en ontwikkelingen rondom het project.

De bouw van Werelderfgoedcentrum Waddenzee is van start! We zijn ontzettend blij om te kunnen vertellen dat de eerste bouwwerkzaamheden zijn gestart. Bouwgroep Dijkstra Draisma uit het nabijgelegen Dokkum is, samen met Elzinga, gestart met het bouwrijp maken van de bouwlocatie in de haven van Lauwersoog. In deze nieuwsbrief delen we de belangrijkste informatie over de bouw met jullie en geven we een algemene update over het project.
    Fases van de bouw    
Voorbereidingsfase – maart/april 2023 In deze fase wordt gestart met de inkoop en werkvoorbereiding. Daarnaast wordt de bouwplaats ingericht. Denk aan het plaatsen van hekken en keten voor de daadwerkelijke bouw van het Werelderfgoedcentrum.

Momenteel is Firma Elzinga druk bezig met het bouwrijp maken van de grond. Dit omvat het slopen van de oude begane grondvloer met fundering, het verwijderen van de terreininrichting (vlaggenmasten/hekken/e.d.) en het verwijderen van het aanwezige groen. Ook is Enexis bezig met het omleggen en leggen van elektra kabels. Het doel van het bouwrijp maken is om een opgeschoonde locatie te krijgen waarop de bouwactiviteiten kunnen plaatsvinden.   
“De bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is een intensief traject, hierdoor is een hechte samenwerking ontstaan in het bouwteam waarbij alle specialisaties optimaal worden benut. We zijn erg trots dat de bouw nu van start gaat en de realisatiefase van dit fantastische beleef- en onderzoekscentrum begint.”

Tjebbe de Jong, projectorganisator 
 
Realisatie – vanaf april 2023 Dit is de feitelijke bouwfase, waarin het Werelderfgoedcentrum daadwerkelijk wordt gebouwd door Bouwgroep Dijkstra Draisma. Allereerst wordt er zand aangevoerd zodat het materieel veilig en stabiel staat. Daarna wordt gestart met het maken van de paalfundering en funderingen. Na het plaatsen van de funderingen begint de ruwbouwfase. In deze fase wordt als het ware het ‘skelet’ van het gebouw geplaatst waarbij muren, vloeren en de dakconstructie worden geplaatst. Als de ruwbouw staat, wordt gestart met het dichten van de gevel en het installeren van elektrische en mechanische systemen zoals verwarming en ventilatie. Na de ruwbouw en de installatie van de technische systemen, begint de afbouwfase. Dit omvat het aanbrengen van wandafwerkingen, het plaatsen van de vloerafwerkingen en het plaatsen van de afbouw installatie componenten zoals armaturen en sanitair. Ook de installatie van een aantal interieurelementen vindt plaats.  
“Een heel bijzonder moment en resultaat op de tomeloze inzet en toewijding van het WEC team. Wij kijken uit naar de opening van deze iconische werkplaats voor de wadden.”

Simon de Jong, professional partner abcnova  
Oplevering – eind 2024 Dit is de laatste fase, waarin het gebouw wordt opgeleverd aan Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Deze fase omvat het uitvoeren van het inbedrijfstellen en keuren van de installaties en de eindcontroles, waarna het overhandigen van de sleutels van het gebouw kan gaan plaatsvinden. De beoogde opening van het Werelderfgoedcentrum is in het voorjaar van 2025.  
“Met de start van de bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee markeren we een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Zeehondencentrum Pieterburen en de Haven van Lauwersoog. Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee wordt een eigentijds eerbetoon aan de bestaande maritieme bedrijvigheid in Lauwersoog en aan de schoonheid en het belang van de Waddenzee: We verrijken het Noorden met een nieuwe plek om de Wadden mee te maken.

Hier gaan we werken aan een gezonde balans tussen mens en natuur, voor de wereld van morgen. Met de handen uit de mouwen. Hier kom je alles te weten over dit bijzondere ecosysteem en de bescherming ervan: over de zeehond, over de Waddenzee én over de rol die jij als mens hierin speelt.

Ik verwacht dat we met de komst van het Werelderfgoedcentrum een positieve impuls geven op de leefomgeving en de kwaliteit van leven in het Noorden en ik hoop dat toekomstige bezoekers het gevoel krijgen zich één te voelen met de zee”


Niek Kuizenga, directeur/bestuurder Werelderfgoecentrum Waddenzee
 
Meer bouwwerkzaamheden in de haven van Lauwersoog De haven van Lauwersoog is flink in ontwikkeling. Niet alleen de bouw van het Werelderfgoedcentrum gaat van start. In april start ook de versterking van de zeedijk vanaf de R.J. Cleveringsluizen in Lauwersoog tot aan de Westpolder. Tot en met 2026 wordt er gewerkt aan deze versterking, om ons zo beter te kunnen beschermen tegen overstromingen. De start van de werkzaamheden voor de versterking van de zeedijk wordt feestelijk gevierd op 5 april. Meer informatie vind je op: www.lauwersmeerdijk.nl

 

Vragen over de bouw? Op onze website www.wec-waddenzee.nl vind je de laatste informatie en onze plannen.
Deprecated: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 417 Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /mnt/web412/b3/37/510582237/htdocs/sites/Vitale-Waddenkust/vitalewaddenkust-v2/app/public/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 489