Wat hebben we reeds gerealiseerd
- Regioplan Vitale Waddenkust geschreven.
Bij nuttige links vind u het Regioplan van de Vitale Waddenkust. Het onderzoek voor dit regioplan is uitgevoerd door twee verschillende bureaus, te weten Weusthuis en Partners en Compass4u. Het Regioplan Vitale Waddenkust is een voorbeeld van een uitwerking van de krachtige samenleving.
De kwartiermakers Vitale Waddenkust willen de samenwerking bevorderen tussen dorpen, stichtingen, verenigingen, ondernemingen en de overheid om de kwaliteit van wonen, werken en vrije tijd voor alle inwoners en bezoekers van de regio te waarborgen, en waar mogelijk te verbeteren. We verbinden en stemmen activiteiten en initiatieven op elkaar af (‘samen doen’) en zetten ons in en dragen medeverantwoordelijkheid voor het behoud en versterken van de (be)leefbaarheid van ons gebied. Door de inspanningen van professionele partijen en van vele vrijwilligers in de streek beter op elkaar af te stemmen en deze partijen te verbinden wordt samen meer bereikt.
Samen met de twee bureaus en vele andere instanties zijn we tot een regionaal omvattend plan gekomen om bovenstaand te realiseren. Daarbij kan worden geput uit de reeds vele dorpsvisies en resultaten bijeenkomsten die door de dorpen de afgelopen jaren zijn georganiseerd. Wij willen als Stichting Vitale Waddenkust dan ook onze dank uitspreken voor de vele werkzaamheden die al zijn gedaan en het vertrouwen in zaken die we de komende jaren samen langs de Waddenkust op gaan pakken
- Aansluiting Gebiedscommissie in oprichting Ternaard
Het vervolg van de Investeringsagenda is het inrichten van een Gebiedsfonds en de Gebiedscommissie. De drie Friese overheden zijn hiervoor aan zet. Dit is vanaf het begin met spelers uit het gebied gedaan. In eerste instantie is een ‘Gebiedscommissie In Oprichting’ gevormd met hierin een afspiegeling van verschillende belangengroepen en themadeskundigen uit het gebied en dus ook een afgevaardigde van Stichting Vitale Waddenkust. Zij gaan samen vorm geven aan de spelregels van het gebiedsfonds en de definitieve Gebiedscommissie.
- Aansluiting Lânskipstriënnale 2023
De Lânskipstriënnale is in manifestaasje op basis fan in fleksibel format mei eksposysjes, seminars, debatten, ekskurzjes, optredens en oare gearkomsten, rjochte op ferline, hjoed en takomst fan it Nederlânske lânskip. De triënnale is om de trije jier yn in oare regio te gast, sadat hieltyd de fokus lein wurde kin op spesifike opjeften, ûntjouwingen en tema’s. Doel fan de Lânskipstriënnale is de maatskiplike belutsenheid by it ferbreedzjen fan it lânskip. Stichting vitale Waddenkust is hier partner.
- Aansluiting visie Toerisme en recreatie Noordoost Fryslân
De totstandkoming van deze regionale visie heeft plaatsgevonden onder anderen in afstemming met de stichting Vitale Waddenkust, het verbinden, aanjagen en samenwerken als speerpunt.
- Streekwurk en gemeente Noardeast-Fryslân
- Fries Programma Waddenkust
Langs de hele Friese waddenkust speelt een aantal thema’s waarmee inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden aan de slag willen, zoals leefbaarheid & krimp, landbouw & verzilting, waterveiligheid & klimaat en recreatie & toerisme. Het zijn grote thema’s die een brede aanpak vragen. Er zijn veel ideeën en plannen, in verschillende fasen van ontwikkeling. Fries Programma Waddenkust is bedoeld om deze en toekomstige initiatieven verder te brengen en met elkaar te verbinden om tot een integrale, gebiedsgerichte ontwikkeling te komen. Ook de Stichting Vitale Waddenkust speelt hierin een rol.
- Dijkversterking Koehool Lauwersmeer
Veiligheid staat voorop. Daarom worden onze dijken met regelmaat getoetst. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en daalt de bodem. Nu is de bekleding van de dijk afgekeurd en zijn delen van de dijk in de toekomst niet stabiel genoeg om de hogere waterstanden aan te kunnen. Stichting Vitale Waddenkust heeft zijn inbreng en wensen kenbaar gemaakt.
- Merk Fryslân (Visit Wadden)
Dit is de regiomarketingorganisatie voor de Provincie Fryslân. Vanuit een overkoepelende visie geven ze, in opdracht van de Provincie Fryslân, invulling aan de marketing en promotie voor Friesland, de Waddeneilanden en het UNESCO Waddengebied. Stichting Vitale Waddenkust heeft frequent overleg over de Waddenregio met Merk Fryslân.
- Gouden Gidsen Gilde
Vanuit de subsidieregeling Versnellingsagenda is ook dit jaar weer veel subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten voor de regio Noordoost-Fryslân. Projectplannen met een subsidieaanvraag boven de € 25.000 kunnen in de drie openstellingen per jaar een aanvraag indienen. Zo klopten ook Johannes Houtsma, Anke Bijlsma, Sjak Papma en Siebe Post van Stichting Vitale Waddenkust in september aan bij de Versnellingsagenda. Samen met It Fryske Gea en de Waddenvereniging gaan ze aan de slag met het project Gouden Gidsen Gilde.
Om de bijzondere verhalen en parels van het waddengebied zichtbaar te maken en de beleving te versterken wordt een opleiding opgezet voor het opleiden van enthousiaste gidsen in de regio. Via het online boekingssysteem kunnen toeristen en inwoners uit de regio eenvoudig een gids boeken in het gebied naar wens. De eerste stappen zijn al gezet en de verwachting is dat na de zomer de eerste pilotgroep deelnemers van start gaat. Voor meer informatie: http://vitalewaddenkust.webwrotter.nl/goudengidsengilde/
Wat willen wij nog realiseren
Actieplan 2023-2025
- Thema avonden organiseren
- Actief in programma Friese Waddenkust Provincie
- Actief in Programma dijk verzwaring Wetterskip
- Verder verbinden musea, projecten en parels langs de Waddenkust
- Informeren en verbinden verschillende projecten en dorpsbelangen